Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Skype. Facebook Messenger. Zoom. FaceTime. Det finns flera olika plattformar för videosamtal men det har egentligen samma funktion: att med hjälp av en dator, surfplatta eller telefon göra det möjligt att föra ett samtal med ljud och bild. Det är ett oslagbart sätt att umgås utan att träffas.  

Kom igång!

Har du aldrig testat videosamtal och vill komma igång? Det enda som krävs är en internetuppkoppling och en telefon, surfplatta eller dator. På www.dataprata.se hittar du tydliga instruktioner för hur du startar ett videosamtal, oavsett vad du använder. 

Har du en Dorotelefon? Inga problem! Du kan ha videosamtal på en Dorotelefon precis som du kan med andra tekniska hjälpmedel. Du hittar en guide här >>

Vill du ha en bjuda in fler i samtalet? Ha en videokonferens med fler möjligheter till att ställa frågor, dela skärm och dela upp deltagare i smågrupper är Zoom bra. Det är lite mer komplicerat, men har fler funktioner. Läs mer här >>

Vett och etikett

Att träffas via videosamtal är lite annorlunda än ett vanligt samtal. Om man är många i ett videosamtal är ett tips att stänga av sin mikrofon när man inte pratar. Det gör att man undviker att prata i mun på varandra och pappersprassel och annat hörs inte. Man stänger av mikrofonen genom att trycka på den ikon på skärmen som ser ut som en mikrofon. Man vet att mikrofonen är avstängd om ikonen blir röd eller överstruken. Sen är det bara att trycka på samma ikon igen när du ska prata. 

Man bör också tänka på att sitta i bra ljus så att man syns tydligt i bild och att ha sin mobil eller surfplatta laddad innan man sätter igång. 

Roliga saker att göra via videosamtal

Visst är videosamtal mest ett sätt att prata med någon som man samtidigt kan se på en skärm. Men det finns en mängd andra saker man kan göra. Endast fantasin sätter gränser! Här får du några tips på vad andra gör. 

  • Spela sällskapsspel. Varför inte ta ett parti yatzy eller schack? Det kräver egentligen bara att ni båda har varsin uppsättning av själva spelet. Ni flyttar pjäserna åt varandra. Fusk är inte tillåtet!  För fler tips om helt digitala spel, se här >> 
  • Äta middag tillsammans. Ställ upp din läsplatta eller telefon så att ditt middagssällskap ser dig. Sen är det bara att äta, dricka och samtala som vanligt. Är man riktigt avancerad lagar man (eller beställer hem) samma mat och kan verkligen dela upplevelsen.    
  • Titta på film. Har du en tjänst som Netflix, Viaplay eller HBO Nordic kan det vara roligt att titta på en film eller serie tillsammans. Koppla upp videosamtalet och starta filmen samtidigt. Ni kan prata och reagera precis på samma sätt som om ni satt i samma rum. 
  • Högläs för varandra. En mysig upplevelse kan vara att läsa en bok för varandra via videosamtal. Kanske ett alternativ till tjänster som erbjuder uppläsning av böcker? 

fler Bra tips och guider 

Så fungerar FaceTime (kräver en iPhone, iPad eller iMac) >>
Så fungerar Facebook Messenger >>
Så fungerar Google Hangouts >>

Senast uppdaterad