Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Studenter sitter och pratar med varandra utanför högskolans entré. Foto.
Bitcoin är den första digitala valutan där man kan betala direkt till någon annan utan att gå via en bank (Swish) eller betaltjänst (Paypal, Visa). Bitcoins blockkedjeteknik löste problemet med dubbelbetalning vilket innebär att man med Bitcoin inte kan betala flera gånger med samma digitala mynt. Blockkedjan säkrar transaktionerna genom att varje transaktion bygger vidare på tidigare transaktioner som gjorts.
Bitcoins och blockkedjans ankomst har väckt en ny uppfinningsrikedom i skärningspunkten mellan områden som ekonomi, datorteknik, datavetenskap, politik och lagar. Vi vet i dagsläget inte vart denna nya teknik och valuta kommer att ta oss. Just nu utforskas många nya tillämpningsområden för kryptovalutor och blockedjetekniker. Bland annat inom fin-tech, tidsstämpling, autentisering, ägandeskapsregistrering, digitaliseringen, automatiskt körande kontrakt och program, Internet of Things, etc.
Den här kursen är för dig som är nyfiken på tekniken bakom Bitcoin och blockkedjor. Den startar med en orientering kring Bitcoin och blockedjor och går sedan igenom olika användningsområden. Du får praktiskt prova på att göra transaktioner samt hjälpa till att säkerställa transaktioner med hjälp av speciell mining-programvara. Den examineras genom små hemuppgifter och ett avslutande seminarie där du undersökt ett område inom kursens ram och redogör för det. Kursen kan läsas helt på distans men med möjligheter till en uppstartsträff och ett slutseminarie på campus. För att tillgodogöra dig kursen behöver du ha tillgång till en egen dator, ingen programmeringskunskap krävs.

FAKTA


NIVÅ

Grundnivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Grundläggande behörighet

STUDIETAKT

Deltid

UNDERVISNINGSFORM

Distans

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


VÅR 2024

VÅR 2024

UNDERVISNINGSTID

Varierande tider

SISTA ANMÄLNINGSDAG

16 oktober 2023

ANMÄLNINGSKOD

HV-33362

START/SLUT

Från v.05 2024 till v.16 2024

EXTRA INFORMATION

Studera på distans
Inspelat material. Digitala tillfällen en gång i veckan.

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter