Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Om utbildningen

Maskiningenjörsutbildningen är en treårig utbildning som ger dig breda kunskaper samt spetskompetens inom maskinteknik. Utbildningen sker i nära samverkan med svensk industri som är mycket framstående internationellt och har ett stort behov av duktiga maskiningenjörer. Maskiningenjörsutbildningen på Högskolan Väst är nära kopplad till världsledande forskning som sker i Trollhättan, genom att flera lärare på utbildningen också är framstående forskare.
Utbildningen ger dig en bred kunskapsbas inom maskinteknik där exempelvis kurser inom matematik, materialteknik, mekanik och hållbar utveckling ingår. Under utbildningens andra och tredje år ökar specialiseringen. Exempel på ämnen i denna del är CAD, automatisering och robotteknik. Kvalitetsledning, miljöledning och projektledning är andra exempel, dessa förbereder dig för en framtida projektledarroll. Samarbetet med industrin löper som en röd tråd genom utbildningen och under hela utbildningstiden kommer du att göra projektarbeten i samverkan med olika företag. Du lär dig att leda och genomföra projekt och att sätta upp produktionsprocesser utifrån ett helhetsperspektiv vad gäller hållbarhet, kvalitet och tekniska krav. Du kommer därför att spela en viktig roll för att möjliggöra för alla människor att leva i ett hållbart samhälle.
Genom din examen i maskinteknik öppnas också många dörrar till fortsatta studier på magister- och masternivå, både på Högskolan Väst och andra lärosäten.

Högteknologisk utrustning i Sveriges modernaste lab

Utbildningen innehåller flera kurser med projektarbeten och laborationer som ges på Produktionstekniskt centrum (PTC) i Trollhättan som är ett av Sveriges bästa processlaboratorium. På PTC har du tillgång till högteknologisk utrustning så som Virtual Reality, 3D printning för metalliska material och robotar i olika celler. Du lär dig att simulera och bygga upp en automatiserad produktionsanläggning som möter framtidens krav på ett hållbart samhälle, att nå hög effektivitet, liten miljöpåverkan och god arbetsmiljö.

Utlandsstudier

Om du vill studera utomlands så är möjligheterna goda. Under den femte terminen kan du läsa 30 högskolepoäng på något av våra partneruniversitet. Det ger dig möjlighet att nischa din utbildning mot ett område som du är intresserad av och som universitet du väljer är nischat mot. När du kommer tillbaka kan du enkelt tillgodoräkna dina studier utomlands så att din studietid inte förlängs.

Arbetsintegrerat lärande- AIL

Vi är Sveriges ledande högskola inom AIL (Arbetsintegrerat lärande). Hos oss får du en akademisk examen samtidigt som du möter arbetslivet redan under studietiden, vilket ger dig ett rejält försprång till drömjobbet. Du möter arbetslivet på olika sätt under hela utbildningen. Exempelvis är flera av kurserna utformade som projektkurser där arbetet bedrivs som på en arbetsplats. Du genomför också flera industrinära projekt där du får prova på att arbeta som ingenjör. Genom dessa projektarbeten tränar du dig i samarbete och kommunikation. Flera av lärarna har tidigare jobbat på företag inom industrin. Gästlärare från olika företag håller också hela, eller delar av kurser. Gästlärarna berikar utbildningen med sin expertkompetens och erfarenhet genom att till exempel ta med projekt från deras dagliga verksamhet in i klassrummet. Studiebesök på företag är också inslag i många kurser. Du avslutar utbildningen med ett examensarbete som genomförs direkt ute i arbetslivet med verkliga problem som företag behöver hjälp att lösa.

Cooperative education, Co-op (en form av AIL)

Programmet kan läsas med Co-op. Det innebär att du varvar studierna med tre arbetsperioder på ett industriföretag under utbildningen. Många studenter får en fast anställning på sitt ”Co-opföretag” direkt efter examen. Under arbetsperioderna anställs du på ett företag, du får lön och blir en i gänget på arbetsplatsen. Anställningsprocessen styrs av företagen och högskolan kan därför inte garantera en Co-opplats men du får självklart hjälp och stöd från oss inför din ansökan. Du kan antingen söka någon av de platser som högskolan hjälper till att ta fram eller själv ordna en plats. Genom arbetsperioderna får du nära ett års yrkeslivserfarenhet. Väljer du att läsa med Co-op förlängs utbildningen med ett halvår. Om du är intresserad av att läsa utbildningen med Co-op, så väljer du detta tidigt under första året.

Arbetsliv

Detta är en utbildning som ger möjlighet till många olika typer av ingenjörsjobb. Maskiningenjörer finns i många olika företag och sektorer, men många väljer att arbeta inom verkstadsindustrin. Med en maskiningenjörsexamen går du en mycket ljus arbetsmarknad till mötes.
Många av våra tidigare studenter arbetar inom konsultbranschen och får därigenom möjlighet att prova på olika uppdrag och specialisera sig inom något område. Andra arbetar för företag som designar, utvecklar och tillverkar produkter, som produktutvecklare, automatiserings-, produktions- eller logistikingenjörer. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att utveckla produkter och produktionssystem, projektledning, datorsimulering och modellering, inköp och materialförsörjning, försäljning och distribution. Var du än kommer att arbeta så kommer du att ha mycket kontakt med andra människor, såväl inom företaget och sannolikt med ingenjörer runt om i världen. Du kommer att få mycket variation i ditt arbete och dina arbetsdagar kommer aldrig att se lika ut. Det är kort sagt ett kreativt, spännande och omväxlande arbete.

FAKTA


NIVÅ

Grundnivå

BEHÖRIGHETSKRAV

Grundläggande behörighet

Du behöver också: Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c eller Matematik D.

STUDIETAKT

Heltid

UNDERVISNINGSFORM

Campus

EXAMEN

Högskoleingenjörsexamen i maskinteknik

UTBILDNINGSTILLFÄLLEN


HÖST 2024

HÖST 2024

UNDERVISNINGSTID

Dagtid

SISTA ANMÄLNINGSDAG

15 april 2024

ANMÄLNINGSKOD

HV-92040

EXTRA INFORMATION

Här kan du läsa mer om programmet - Programbeskrivning
INTRODUKTIONSKURS I MATEMATIK
Ska du studera på ett av våra ingenjörsprogram eller Tekniskt basår? Vi rekommenderar dig att friska upp dina matematikkunskaper inför din studiestart.
Läs kursen Introduktionskurs i matematik
Vi erbjuder dig som ny student Introduktionskurs i matematik veckan innan terminsstart, där du kan repetera en del av din gymnasiematematik och förbereda dig inför dina matematikstudier på högskolenivå.

Behöver du hjälp?

Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor

Kontakta Servicecenter

Frågor om utbildningens innehåll

Håkan Jensen
KURSER SOM PROGRAMMET OMFATTAR