Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Primus är en forskningsmiljö med den övergripande visionen att vara nationellt ledande och internationellt erkänd inom produktionsteknik och industriellt integrerat lärande (I-AIL). För att nå denna vision är strategin att utveckla starka positioner inom forskning och utbildning samt att integrera produktionsteknik med arbetsintegrerad inlärning. Ett särskilt fokusområde är att utveckla spetskompetens inom forskning inom additiv tillverkning AM, där så kallad pulverbäddsfusion (PBF) är en av AM-processerna som valts ut att fokuseras på. Detta är ett område i snabb utveckling där Primus har möjlighet att inta en internationellt ledande position. 

Både nya inspektions-metoder som industriell röntgentomografi och robotiserad phased array-ultraljud samt kopplingen mellan inspektion av de färdigbyggda komponenterna och processövervakningen av PBF-processerna kommer att vara projektets fokus. Den adjungerade kommer även att delta i utbildningen som expertföreläsare inom avancerade AM-kurser särskilt inom kvalitetssäkring och inspektionsmetoder, vilket är i linje med universitetets avsikt att stärka arbetsintegrerat lärande genom akademi-branschens kunskapsutbyte.

Forskningsområde

  • Teknik
  • Produktionsteknik

Forskningsmiljö / Institution

  • Produktionsteknik
  • Primus (KK-miljö)
  • Institutionen för ingenjörsvetenskap

Projektledare

Forskningsfinansiär

  • KK-Stiftelsen

Projekttid

2022 - 2025

Senast uppdaterad