Masskadehändelser i underjordsmiljö: beredskap för allvarliga tunnelhändelser
Det övergripande syftet med föreliggande projekt är att bidra till kunskap och utveckling gällande allvarliga händelser i underjordsmiljöer, så som tunnlar och gruvor.
Inledning
Tidseffektiv och säker insats för omhändertagande av skadade i komplexa miljöer, så som tunnlar och gruvor, är en utmaning för räddningsorganisationerna. Det är ofta en obekant miljö att arbeta i, det kan vara varmt, rökfyllt och svårt att komma åt de skadade. Den prehospitala insatsen behöver vara koordinerad och bedrivas i samverkan med övriga aktörers insatser.
Metod
Inom ramen för projektet har en litteraturstudie genomförts, där specifika utmaningar för prehospital insats och samverkan identifierades. Vidare har studier av övningar i gruv- och tunnelmiljö genomförts för att exempelvis undersöka situationsmedvetenhet i prehospital ledningsfunktion, samt expansivt lärande vid utveckling av övning och nya verktyg för insats. Nuvarande studier fokuserar på skapande av gemensam kunskap i tunnelmiljö, och utgår från såväl övningar som fokusgrupper med representanter från sjukvården, SOS Alarm, Trafikverket, polis och räddningstjänst. De olika delstudierna har genomgående ett fokus på lärande i interprofessionell miljö. Den samlade kunskapen från studierna kommer att användas för att skapa webbaserad utbildning för räddningsorganisationerna, som syftar till utveckling av gemensam kunskap om effektiv och säker insats för personalen, och med minimerad tid till definitivt omhändertagande av skadade.
Projektet bedrivs av Kunskapscentrum i katastrofmedicin vid Umeå universitet, som sedan år 2002 är ett av Socialstyrelsens kunskapscentra inom det katastrofmedicinska området. KcKM har som syfte att dels forska om katastrofmedicin, dels utbilda personal inom räddningstjänst och ambulanssjukvård i att ge bästa möjliga vård till människor som drabbats i svåra olyckor.
Publikationer
- Open Access | Emergency Medical Response in Mass Casualty Tunnel Incidents—with Emphasis on Prehospital Care | Holgersson (librelloph.com)
- Sustainability | Free Full-Text | Expansive Learning Process of Exercise Organizers: The Case of Major Fire Incident Exercises in Underground Mines (mdpi.com)
- Situational awareness during a full-scale exercise in an underground mine: A qualitative single-case study of the ambulance incident commander - ScienceDirect
Forskningsområde
- Vård och hälsovetenskap
Forskningsmiljö / Institution
- Lärande och vårdande för hållbar hälsa, LOV
- Institutionen för hälsovetenskap
Projektledare
Medverkande Högskolan Väst
Övriga projektmedverkande
Lina Gyllencreutz, projektledare, Kunskapscentrum i katastrofmedicin vid Umeå universitet
Forskningspartner
- Umeå universitet
Forskningsfinansiär
- Socialstyrelsen
Projekttid
2018 - 2022