Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats för att den ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.
I företagsforskarskolan Sicomap har industridoktorander forskat i nära samverkan med företag samtidigt som de genomfört sina doktorandstudier på Högskolan Väst. Totalt har 11 industriföretag engagerat 20 doktorander mellan 2012 och 2021. Hittills har 15 av dem tagit sin doktorsexamen.
– Industridoktoranderna har utvecklat specialistkompetens inom produktionstekniska frågor som är relevanta för företagen. Majoriteten av dem driver nu andra forskningsuppdrag på företagens R&D-avdelningar, säger Per Nylén, professor och ansvarig för Sicomap på Högskolan Väst.
Upplägget för företagsforskarskolan Sicomap har varit att industridoktoranderna studerat på Högskolan Västs forskarutbildning, parallellt med att de varit anställda av ett företag. Doktorandernas forskning har baserats på företagens olika behov av ny specialistkunskap inom specifika frågor. Handledare på både företagen och högskolan har stöttat dem i forskningsarbetet och studierna.
– Företagsforskarskolor är en bra form av nära samverkan mellan näringslivet och akademin. Det är också ett naturligt val för vår högskola som har Arbetsintegrerat lärande som profil. Dessutom håller det oss uppdaterade om industrins forskningsbehov och det stärker högskolans långsiktiga samarbeten med svensk industri, säger Per.
Doktoranderna har löpande haft gemensamma seminarier där de kunnat ta del av varandras erfarenheter och kunskaper. Majoriteten har också breddat sina forskningserfarenheter genom att arbeta tre-fyra månader på ett internationellt välrenommerat forskningsinstitut i ett annat land.
Som ordförande i styrgruppen för Sicomap har Johan Berglund tagit del av doktorandernas utveckling under forskarskolans tre sista år.
– Det har varit jätteintressant att följa dem och jag tror att de haft stor nytta av varandra och kontakterna med seniora forskare inom akademin. Att ta del av den akademiska världen, få feedback och lära av andras forskningsmetoder ger oerhört mycket. Det är min egen erfarenhet från när jag själv var industridoktorand i högskolans tidigare forskarskola Cape, berättar Johan som är forskare vid forskningsinstitutet RISE.
En annan nyckelperson i Sicomap är Anna-Karin Christiansson som stöttat och följt doktoranderna på nära håll under deras utbildning.
– Det har verkligen varit roligt att följa doktorandernas personliga utveckling under de här åren. Jag brinner för samverkan mellan industrin och akademin, för det är viktigt att forskning görs tillsammans, säger Anna-Karin som varit administrativt ansvarig för Sicomap.
Efter Sicomap tar den nya företagsforskarskolan Smart Industry Sweden vid. Den startar 2021 och här samverkar Högskolan Väst med fyra andra lärosäten.
SiCoMaP står för Simulation and Control of Material affecting Processes, det vill säga Simulering och Styrning av materialpåverkande processer.
2012 - 2021
Reflektioner från medverkande
Artiklar
Slutrapport och fördjupning
Kontakt
Universitetslektor
Anna-Karin Christiansson
E-post:
anna-karin.christiansson@hv.seTelefon:
0520223268Rumsnummer: M1-208
Prefekt
Per Nylén
E-post:
per.nylen@hv.seTelefon:
0520223358Mobil:
+46733975061Rumsnummer: G330/O1-205